Završena je energetska obnova stambene zgrade u Lomničkoj ulici u Zagrebu
13.6.2017

U Lomničkoj ulici u Zagrebu nalazi se peterokatnica s tri ulaza koja je dom za ukupno četrdeset kućanstava.

Na prvi pogled, gotovo je nemoguće zaključiti da je zgrada izgrađena prije čak pedeset i tri godine, jer ona danas izgleda novo i suvremeno. S obzirom na godinu izgradnje, mogli smo očekivati dotrajalu fasadu, karakteristične drvene prozore i nezaobilazan dojam trošnosti. Ono što bi stanarima u toj zgradi zasigurno moglo predstavljati još veći problem jesu visoki režijski troškovi, koji idu ruku pod ruku sa starijim zgradama u kojima su zidovi vrlo često od opeke, ali bez toplinske izolacije.

Suvlasnici zgrade tijekom godina su počeli individualno mijenjati dotrajale elemente, poput prozora, koje su najčešće zamjenjivali novim PVC prozorima. Naravno, željeli su spriječiti velike gubitke topline tijekom zimskih, ali i veliko zagrijavanje tijekom ljetnih mjeseci. S obzirom na to da se stanari griju na plin ili električnu energiju, mjesečna izdvajanja za grijanje često su se penjala i do vrtoglavih iznosa. Činjenica je i da manji popravci poput navedenih nisu bili dostatni, tj. da je bilo potrebno provesti sveobuhvatni zahvat kojim će biti obuhvaćena cijela zgrada i zahvaljujući kojem će stanari profitirati u duljem razdoblju.

Suvlasnici su prepoznali odličnu priliku u energetskoj obnovi zgrade i shvaćanje koristi koje će u financijskom smislu na kraju imati suvlasnici. No,  odluka nije donesena lako jer je prvotno postojao strah suvlasnika od radova i ulaganja značajnih iznosa novca iz pričuve.

Suvlasnici su nas u Planetarisu kontaktirali još 2014. godine u cilju pokretanja procesa energetske obnove. Tim naših stručnjaka napravio je tada inicijalni uvid u stanje zgrade te sastavio izvješće o energetskom pregledu zgrade, nakon čega nije ostalo prostora za sumnju o količini bespotrebno potrošene energije. Zgrada je inicijalno bila u energetskom razredu ‘E’, što je jasno značilo da će popravaka i preinaka biti dosta.

Uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40 %, obnovljeni su vanjska ovojnica zgrade, krov, strop podruma i djelomično vanjska stolarija, što su neophodni preduvjeti za povećanje energetske učinkovitosti objekta. Nakon izvedenih radova, energetski razred popeo se čak za dva razreda gore, na razred ‘C’, smanjujući rasipanje topline za više od tri puta. Također, zamjenom dotrajale drvene stolarije i ugradnjom nove energetski učinkovite PVC stolarije zgrada je dobila i ljepši, suvremeniji izgled, kojemu je pridonijela i nova fasada s termičkom izolacijom. Osim uštede na troškovima grijanja i hlađenja, kao i ljepšeg izgleda zgrade, važno je spoznati da stanovima unutar tako obnovljene zgrade značajno raste cijena na tržištu nekretnina.

U sličnoj situaciji nalaze se suvlasnici mnogih zgrada u Republici Hrvatskoj, koji se početkom svake sezone grijanja pitaju jesu li mogli nešto učiniti za dom u kojem žive i za sebe. U istom razdoblju u kojem je izgrađena zgrada u Lomničkoj ulici, izgrađeno je još oko 300.000 stanova kojima bi slična obnova zasigurno bila potrebna.

Također je sigurno kako obitelji iz Lomničke u energetski obnovljenoj zgradi mogu mirnije i udobnije očekivati i provoditi ljeta i zime.

Autor: S. G.