Planetaris sudjelovao na konferenciji „Future of Building“ u Beču
4.10.2016

Djelatnici Planetaris-a sudjelovali su na konferenciji Future of Building, koja se održala 18. i 19. travnja 2016. godine u Beču, u Austriji. Konferenciju je organizirala Austrijska gospodarska komora, u čijim se prostorima i održavala sama konferencija. Tema konferencije bili su novi pravci i nova saznanja u području energetike u zgradarstvu i infrastrukturi.

Prvi dan konferencije uključivao je predavanja poznatih međunarodnih arhitekata, građevinara, strojara, proizvođača materijala i ostalih stručnjaka u području energetike. U poslijepodnevnim satima organizirali su se i B2B sastanci na kojima se razmjenjivalo iskustva i najbolju praksu tvrtki i institucija iz različitih država diljem svijeta, stvarajući time temelje moguće međunarodne suradnje.

Drugi dan konferencije uključivao je obilazak projekata u Beču pod nazivom „Inovativna rješenja u zgradarstvu“. Prvi posjet odnosio se na najveće gradilište u Austriji – Aspern See Stadt. Aspern će se graditi sljedećih 20 godina te utjelovljuje sve principe suvremene i energetski učinkovite gradnje 21. stoljeća. Na kraju obilaska sudionici konferencije posjetili su i Raiffeisenov toranj, smješten uz sami Dunav. Ova poslovna zgrada posjeduje certifikat kojim dokazuje kako se radi o komercijalnoj zgradi koja udovoljava standardima pasivne kuće. Posebnost ove zgrade odlikuje se u uporabi obnovljivih izvora energije – PV panela, hlađenja pomoću vode iz dunavskog kanala, geotermalne toplinske energije te kogeneracije na bioplin, uz klima neutralnu fasadu.

Ova konferencija pokazala se kao izvrsna prilika za nadogradnju teorijskih i praktičnih znanja, ostvarivanje međunarodnih kontakata te razmjenu iskustava s vrsnim stručnjacima u polju energetski učinkovite gradnje.