Otvorenje gradilišta na stambenoj zgradi Lomnička 22-22b
2.11.2016

Krajem rujna u Zagrebu se otvorilo gradilište na stambenoj zgradi Lomnička 22-22b, bruto površine 3093 m2. Suvlasnici zgrade odlučili su se pokrenuti proces energetske obnove uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U prvom je koraku Planetaris proveo energetski pregled zgrade na temelju kojega je izdan energetski certifikat koji je pokazao godišnju potrošnju energije od preko 400.000 kWh, čime je zgrada svrstana u E energetski razred.

Drugi korak uključivao je izradu projektne dokumentacije, odnosno glavnog projekta potrebnog za provođenje energetske obnove. Projektanti Planetarisa predložili su obnovu cijele vanjske ovojnice, uključujući i zamjenu prozora u svrhu povećanja energetske učinkovitosti. Projektom je predviđena ušteda energije od čak 70% (godišnja potrošnja energije od 120.000 kWh), čime zgrada prelazi u C energetski razred. Također, ostvarit će se i smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 70 tona godišnje. Ukupna investicija procijenjena je na 2.300.000 kuna.