Osvrt na 2016. godinu
2.1.2017

U 2016. godini prema našoj projektnoj dokumentaciji završeni su radovi energetske obnove 16 višestambenih zgrada koje se nalaze u Karlovcu, Čakovcu, Varaždinu, Puli i Zagrebu. Naš tim vodio je projekte obnove koji su započeli s energetskim pregledom, procjenom investicije i prijavom na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U tijeku je i prijava naših 40 glavnih projekata na novi javni poziv strukturnih fondova Europske Unije za energetsku obnovu. Naš daljnji angažman u vidu stručnog i projektantskog nadzora na ovim projektima kreće u ljeto 2017. godine.

Godina iza nas obilježena je i velikim interesom za zgrade gotovo nulte potrošnje energije. Takve zgrade energetski su vrlo učinkovite te gotovo nultu količinu energije u znatnoj mjeri podmiruju iz obnovljivih izvora. Zgrade gotovo nulte potrošnje energije postaju zakonska obveza kod izdavanja građevinske dozvole od 2018. godine.

Primjer zgrade gotovo nulte potrošnje energije je Tehnološki park Varaždin, gdje smo izradili suvremeno energetsko rješenje s razinom primarne energije od samo 17 kWh/m2 i udjelom obnovljivih izvora energije od 72 %. Naš strojarski tim analizirao je sedam različitih rješenja tehničkih sustava, a odabrano rješenje osigurava uštedu od 19 milijuna kuna u životnom vijeku zgrade.

Planetarisov inženjerski tim u 2016. godini izradio je za jedinice lokalne i područne samouprave 12 glavnih projekata energetske obnove škola i učeničkih domova. Temeljem naših projekata ostvarit će se vrlo visoka ušteda energije kroz poboljšanje toplinskih svojstava vanjske ovojnice, rekonstrukciju sustava grijanja te zamjenu rasvjete. Ustanova s najvećim povećanjem energetske učinkovitosti postići će uštedu energije od čak 81 % te će prijeći iz energetskog razreda C u energetski razred A.

U 2016. godini naša inženjerska rješenja počeli smo nuditi i na vrlo zahtjevnom tržištu Savezne Republike Njemačke, a naš tim inženjera arhitekture, građevinarstva, strojarstva te stručnjaka za financije povećao se na 26 ljudi.