Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavio nove uvjete sufinanciranja energetske obnove zgrada
4.10.2016

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavio je nove uvjete sufinanciranja energetske obnove zgrada na godišnjem Savjetovanju tvrtki upravitelja nekretninama održanom u Poreču od 20. do 22.4. ove godine.

Gospodin Mladen Ilijević je u ime Fonda izložio model sufinanciranja prema kojemu će se sredstva za energetsku obnovu stambenih zgrada od ove godine povlačiti iz dostupnih Europskih fondova u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Fondu je, kao korisniku tzv. „global grant“ sheme, dostupno čak 100 milijuna eura do 2020. godine za obnovu stambenog sektora, s ciljem smanjenja potrošnje energije u zgradarstvu.

Činjenica da se sredstva povlače iz europskih fondova sa sobom donosi i promjene uvjeta natječaja. Prva promjena podrazumijeva spajanje dosadašnja dva javna poziva i natječaja u jedan jedinstveni natječaj, čime se značajno pojednostavljuje proces prijave. Također, projektna dokumentacija mora dokazati uštedu energije veću od 50 %. Nov način financiranja donosi i promjene u postotku sufinanciranja energetskih pregleda i izradu projektne dokumentacije, koji će se sufinancirati s 85%, dok će se izvođenje radova sufinancirati s 40, 45 ili 50%, ovisno o koeficijentu razvijenosti županija u kojima se nalaze.